Tämä viikko on ollut Yhtenäiskoulun juhlaa - tai juhlaahan se tuntuu aina olevan lapsista päätellen, mutta aivan erityistä juhlaa 50-vuotisen historian kunniaksi.

Sunnuntaina oli markkinat: piha täynnä kuhinaa, toinen toistaan hienompia kojuja ja askareita, ja innostunutta tunnelmaa ("äitiäiti tule katsomaan"). Pro YNK:n kojulla tuntui olevan jatkuvasti kyselijöitä ja katselijoita (upean työn olivat tehneet, ja oli hauska nähdä kasvoja nimien takana). Viimeistään nyt pitäisi päättäjien uskoa, että "aikuvanhat" aivan tosissaan pitävät koulun säilyttämistä tärkeänä, ja syystä. ("Aikuvanha" on meidän pihan lasten muinaisia termejä: "Aikulapsi" oli aikuisuutta lähestyvä nuori, ja "aikuvanha" sitten semmoinen oikeasti "vanha").

Alkuviikosta oli kabaree Arena-teatterissa, ja monta hienoa puheenvuoroa. Jos joku harmittaa, niin se että en itse päässyt paikalle. Onneksi tunnelmia ovat jakaneet Julia (miten kukaan osaakaan kirjoittaa noin suoraan sydämestä ja tunteisiin käyvästi!) ja YNKin viikkotiedote. Lukekaa! Vaikka laitoinkin linkin, niin pakko lainata viikkotiedotteesta löytyneitä viisauksia:

rehtori Marketta Liukko-Hollmérus: ""Koulun tulee olla elävä yhteisö, jossa ihmiset ovat lähellä toisiaan. Nuoren tulee saada kehittyä ilmapiirissä, jossa keskustellaan, kyseenalaistetaan, myös nauretaan, kapinoidaan ja neuvotellaan – ja jossa ihmiset, kouluyhteisön kaikki jäsenet, kunnioittavat toisiaan."

kirjailija Anja Snellman, kahden yhtenäiskoululaisen äiti: "Sen sijaan että kerskaillaan meidän koulun golf-opetuksella ja meidän lukion ties millä lume-valinnanvapauksilla, ainakin minulle riittää mainiosti, että meidän koulumme on tasapainoinen ja meidän lukiomme lämminhenkinen ja turvallinen"

Koulun henkeä ei saa kaupan hyllyiltä eikä konsulttien powerpointeista. Pidetään siitä kiinni!

Kiitos muuten Yhtenäiskoulun aktiivisille viikkotiedottajille - viikkotiedotteen tipahtaminen postilaatikkoon on kyllä viikon kohokohtia! Missä muualla voitte tutkailla koulun henkeä ja arkea jo vuodesta 2000 asti kuin Yhtenäiskoulussa? Jos ei muusta niin ainakin näistä pitäisi selvitä, ettei koulua ole tuunattu trimmikuntoon vain lakkautusuhan alla!