Marraskuun alkupäivinä maanantain Hesaria lukiessa oli kahvi mennä väärään kurkkuun, kun törmäsin uutiseen Helsingin kouluverkon ns. kehittämisestä. "Kehittäminen", todellakin. Jutussa viitattiin konsulttiyhtiö Net Effect Oy:n tekemään raporttiin: yhtiö oli selvittänyt, mitkä Helsingin kaupungin kouluista voitaisiin sujuvasti lakkauttaa (liian vähän oppilaita per neliömetri), ja minkälaisia "säästöjä" tällä toiminnalla saadaan aikaiseksi.

Konsulttiraportti ilmestyikin myöhemmin Opetusviraston nettisivuille, ja sillä oli kovin juhlallinen otsikkokin: "Helsingin koulu- ja oppilaitosverkoston kehittämissuunnitelma". Sitä lukiessa ei oikein tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Erityisen hätkähdyttävää on se, että aivan häpeilemättä käytetään sanaa "kehittäminen" yhteydessä, jossa ainakin äiti-lukijan silmin puhutaan pikemminkin taannuttamisesta ja huonontamisesta. Mutta tästä lisää myöhemmin.

Tänään olin tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa, jossa raporttia käsiteltiin. Valitettavasti tulin runsaat puoli tuntia myöhässä, joten varmasti monta erittäin mielenkiintoista puheenvuoroa ja taustaesitystä jäi kuulematta. Toivottavasti paikalla olleet tarvittaessa täydentävät. Joka tapauksessa tilaisuudessa useammassa puheenvuorossa kyseltiin, missä keskustelua näistä aiheista voidaan jatkaa. Epätoivoista lähentelevä apulaiskaupunginjohtaja kehotti käyttämään sähköpostia tai lukemaan Opetusviraston "vastauksia yleisimpiin kysymyksiin". Haloo! Kyse oli siitä, että ihmiset oikeasti haluavat keskustella ja tuoda näkemyksiään julki, ei siitä että halutaan lähettää sähköpostia osoitteeseen, josta ei todennäköisesti ikinä tule vastausta, eikä siellä edes lukija välttämättä kaikkia viestejä ehdi lukea. Samantyyppisiä huolen osoituksia varmasti tulee monelta, ja olisi vain järkevää jos keskustelua uskallettaisiin käydä julkisesti.

"Jotain on tehtävä" -pohdinnan valossa päädyin siis perustamaan tämän blogin, vaikkei kyse olekaan perinteisestä nettipäiväkirjasta. Uskon, että keskustelua syntyy myös kommenttien kautta, ja ainakin voi kokeilla, sopiiko tällainen foorumi myös kansalaistoimintaan ja kehittämiseen - siis kehittämiseen siinä valossa, kuin itse asian ymmärrän. Tarkoitukseni on kirjoittaa muutamasta eri aiheesta tähän kouluverkkoasiaan liittyen, ja sitä kautta teemoittaa kommenttejakin. En ajatellut kirjoittaa erityisen pitkästi, koska mielestäni tämäntyyppisen blogin arvo on nimenomaan siinä keskustelussa, ei niinkään blogin "omistajan" omissa ajatuksissa.

Jos/kun joku muukin haluaa kirjoittaa "aloituspuheenvuoroja", niin ne ovat enemmänkin kuin tervetulleita. Ne voi lähettää vaikkapa vapaa-ajan sähköpostiosoitteeseeni minna <piste> harjuniemi (at) myrealbox <piste> com. Julkaisen ne niin, että jutun kirjoittajan nimi on alla, eikä niin että ne tulevat minun nimissäni.

Ja tietenkin myös Opetusviraston ja Opetuslautakunnan edustajien sekä luottamusmiesten osallistumista toivotaan!