Tulin kerrankin katsoneeksi tv:n ohjelmalistauksen jo etukäteen, ja äänitin Uno Cygnaeuksen elämäntyölle omistetun lyhytelokuvan "Koulun suru", joka kertoi Kiskossa olevan Kaukurin kyläkoulun lakkauttamisesta. Elokuvan maisemat olivat idyllisiä ja taustalla soi kansallistunteellisesti (?) Suomen laulu.

Lakkautusuhan edessä kyläkoulua oli kehitetty ja mm. saatu EU-rahoitusta "kansainvälistyvä kyläkoulu" -projektiin, jonka puitteissa koulu harrasti yhteistyötä mm. itävaltalaisten kyläkoulujen kanssa. Varmasti (pää)osin tämän kehittämistyön ansiosta kylä sai mm. "Vuoden kylä" -tittelin.

Kehittämistyöstä huolimatta koulu päätyi lakkautettavaksi ja toiminta loppui kevääseen 2005. Aiheeseen liittyvistä verkosta löytyvistä artikkeleista silmään pistää muutama kohta:

  • Turun sanomat 21.12.2004: kunnanhallituksen puheenjohtaja valittelee, että sydän on kaukurilaisten puolella, mutta järki kuuntelee talousasioita. Lehti on osuvasti alaotsikoinut tämän osion: "Sydän ja järki eri tahdissa."
  • Kunnanjohtajan mielestä koulun lakkauttamisella saavutettaisiin noin 100 000 euron säästöt. Kuntalaiset eivät em. artikkelin mukaan ao säästöarviota nielleet. Salon seudun vihreiden nettisivuilla törmäsin seuraavaan kannanottoon: "Koulun vanhempien opetushallitukselta tilaamien selvitysten mukaan Kaukurin kyläkoulun lakkauttaminen nostaa Kiskon koulutoimenkustannuksia. Kyse ei ole siis rahasta."

Kuinkahan käy Helsingissä? Kulkevatko sydän ja järki eri tahdissa tai perustellaanko päätökset kuvitteellisilla ja perustelemattomilla säästöillä?