Etsiskellessäni Yhtenäiskoulun vaiheisiin liittyviä juttuja netistä, törmäsin säveltäjä Kari Rydmanin kotisivuihin; hän on toiminut mm. Yhtenäiskoulussa musiikinopettajana vuosina 1958-77.

Hänen kotisivuiltaan oli linkki myös Herra Petteristä kertoviin satuihin - käykää katsomassa. Johdannosta lainaan tekstinpätkän:

Tarinat Herra Petteristä perustuvat satuihin joita kolmekymmentä vuotta sitten kerroin Helsingin Yhtenäiskoulun lapsille. Itse asiassa Herra Petterin nimen keksi alunperin tarinoihinsa koulun perustaja ja silloinen rehtori Touko Voutilainen. Tämän vuoksi Herra Petterin hahmo minun mielessäni muistuttaa kovin filosofia ja koulu-uudistajaa Voutilaista: lyhyt ja tanakka, kasvot hiukan Sokrateen kaltaiset, silmälasit nenällä vähän vinossa, lyhyet viikset nenän alla, sekä käyrävartinen piippu aina käsillä.

Helsingin Yhtenäiskoulun perinteitten mukaan Petteri-tarinoissa on aina mukana ripaus filosofiaa, logiikkaa ja aritmetiikkaa. Niitä ei juuri selitellä, vaan oivallus jätetään lapsille itselleen.

Ja itse asiassa lainaan myös lausahduksen yhdestä sadusta - se tuntuu niin hyvin istuvan tähän kouluverkon "kehittämiseen":

"No jos minä väitän, että hevosella on sarvet, kukaan ei minua usko. Mutta jos sanon että hevosella on sarvet, koska kukko sanoo miau, niin kaikki sanovat 'aha', ja tyytyvät siihen. Sellaisia ovat ihmiset", Herra Petteri sanoi ja näytti omituisen surulliselta.

Hyvää yötä!