(Kiireinen päivä tänään töissä, sirpaleinen päivä ja paikasta toiseen juoksemista. Oli tapaaminen myös yhden konsulttipalveluitakin tarjoavan yrityksen kanssa (asialla ei ole mitään tekemistä kouluverkon kanssa). Tässä yhteydessä jälleen kerran mietin, että kyllä konsulteistakin voi olla hyötyä, mutta olennaista on että tilaaja tietää mitä haluaa ja miksi, ja konsulttipalvelun tarjoajan on ymmärrettävä mistä on kyse ja omattava asiantuntemusta siitä nimenomaisesta tarpeesta. Onnistumisen mahdollisuudet ovat ihan hyvät tai ainakin kohtuulliset, jos nämä ehdot täyttyvät.)

Mutta siis vastauksiin. Tänään on uutisoitu ainakin Hesarissa ja radiossa (en tiedä kanavaa, kuuntelin ohimennen auton kyydissä) Helsingin vihreiden puheenjohtajan ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajan Outi Alanko-Kahiluodon irtisanoutumisesta tästä kouluverkkoselvityksestä. Blogissaan Alanko-Kahiluoto suomii selvitystä, ja kertoo mielipiteensä ilman että asiasta jää epäselvyyttä: "Näkemykseni on, että kouluverkkoselvitys on käyttökelvoton eikä se voi toimia minkään tasapuolisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja pedagogisesti kestävään lopputulokseen pyrkivän päätöksenteon pohjana." Voiko tuohon mitään lisätä?

Valtuustoryhmille lähettämääni kirjeeseen tuli ensimmäisenä alustava vastaus Helsingin Vasemmistoliitto ry:n toiminnanjohtaja Jorma Pikkaraiselta (osittainen lainaus):

"Ryhmämme muodosti viime viikolla työryhmän, joka miettii vielä tarkemmin
omia kantojamme asiakokonaisuuteen, mutta kuten sanoin, jo alkuun oli selvää
ettemme tule hyväksymään raportissa tehtyjä esityksiä edes pohjaksi.
Opetuslautakuntahan on ollut sivussa itse selvityksestä.

Pekka Buttler kirjoitti asiasta HS:n ja Helsingin Uutisten mielipidesivuilla
15.11.2006. Samoin häntä haastateltiin laajasti Kansan Uutisissa asiasta
17.11.2006."

Hesarin mielipidesivut ovat vain verkkotilaajien käytettävissä, mutta muistan kyllä tuon raporttia ihmetelleen ja kritisoineen kirjoituksen.

Eli on ainakin kaksi valtuustoryhmää, jotka eivät purematta niele tämän raportin lähtökohtia! On mielenkiintoista nähdä - joskin ehkä myös vähän pelottavaa - onko joku valtuustoryhmä vilpittömästi tämän raportin takana edes siinä määrin, että pitää sitä hyvänä selvityksenä kouluverkon kehittämistä ajatellen.

Tasaisin väliajoin poliitikkoja syytetään irtopisteiden kalastelusta, kun siirtyvät "kansalaisten puolelle" erityisesti kiistanalaisissa kysymyksissä. Tässä tapauksessa on erittäin vaikea uskoa, että siitä on kyse: tämä selvitys on niin kummallinen, että kyllä uskon jokaisen sitä vastustavan poliitikonkin olevan tosissaan ja valmis seisomaan mielipiteidensä takana myös päätöstilanteessa. Vai olenko vielä liian sinisilmäinen?

Aiemmin ihmettelin kun Opetuslautakunnan pöytäkirjoista ei löytynyt mainintaa konsulttiselvityksen tilaamisesta. Raportissa kuvatussa ohjausryhmässäkään ei ollut yhtään sellaista nimeä, jonka olisin tunnistanut luottamusmieheksi. Päätellen sekä Alanko-Kahiluodon että Pikkaraisen & Buttlerin kommenteista luottamusmiesporras on tosiaankin kokonaan ohitettu. Aika erikoista toimintaa virkamiehiltä näinkin merkittävässä tapauksessa!

Yhtenäiskoulun johtokunta on antanut lausuntonsa raportista ja lakkauttamisehdotuksesta, ja Yhtenäiskoulua puolustava vanhempien toimintaryhmä on julkaissut erittäin hyvin kirjoitetun ja terävän lehdistötiedotteen. Lukekaa!