Takana on huonosti nukuttu yö ja mielessä pyörivät työasiat. Huonosti alkavan työpäivän kruunuksi piti sitten lukea aamun (8.1.2007) Hesarista jo lähtökohdiltaan harvinaisen epäonnistunut artikkeli otsikolla "Helsingin päättäjät erimielisiä koulujen kehittämisestä". Muiden kiireiden takia puran ärtymystäni juuri nyt vain vähäsen.

Toimittaja oli esittänyt valtuuston jäsenille kysymyksen: "Kumpaa seuraavista pidät tärkeämpänä Helsingin perusopetuksessa? A. Koulu on mahdollisimman lähellä kotia. B. Koulu on riittävän iso, jotta se pystyy tarjoamaan mahdollisimman monipuolista opetusta sekä esimerkiksi terveydenhuollon ja muita oppilashuoltopalveluita"

Jo kysymyksenasettelultaan toimittaja on toiminut erittäin johdattelevasti - miksi monipuolinen opetus ja toimivat oppilashuoltopalvelut olisivat jotenkin poissuljettu lähikoulusta??? Miksi vain "riittävän iso" (ja mikä muuten on "riittävän iso") pystyisi tarjoamaan mahdollisimman monipuolista opetusta??? Entäpä jos keskikokoinen koulu tarjoaakin paremmat oppilashuoltopalvelut? Entä ne kaikki muut tärkeät kouluun liittyvät kysymykset - oppimisen ilo, oppilaan huomioiminen yksilönä, ihmisläheisyys, turvallinen kouluympäristö (siis nimenomaan koulu: ei kiusaamista jne, koulutien lisäksi)... Listaa voisi jatkaa huomattavasti pidempäänkin. Yritän palata tähän vielä.

Jos toimittaja on halunnut vaikuttaa poliittisesti kysymyksellään ja artikkelillaan, niin ymmärrän kyllä että hän haluaa paketoida vaihtoehdot näennäisen objektiivisiksi faktoiksi, joista vain poimitaan se "oikea" vastaus. Mutta pitäisi se edes vähän taitavammin tehdä!

Ainoa artikkelin valopilkku oli se, että lähes puolet valtuutetuista ei ollut suostunut nielemään näitä vaihtoehtoja, vaan oli joko jättänyt vastaamatta tai yhdistellyt vastauksia molemmista vaihtoehdoista. Siitä huolimatta artikkeli alkaa lauseella "Runsas neljännes Helsingin kaupunginvaltuutetuista pitää perusopetuksessa tärkeänä, että koulu on riittävän iso, jotta se pystyy tarjoamaan mahdollisimman monipuolisia palveluita." (Tosin kyllä jatkaa, että yhtä moni on sitä mieltä, että lähikoulu on tärkeä.)

Joka tapauksessa: artikkelissa kehotettiin osallistumaan keskusteluun otsikolla "Millaisessa koulussa on hyvä oppia?" Tähän keskusteluun on syytä osallistua, vaikka tuo alkuperäinen kysymyksenasettelu harmittaakin! Linkki keskustelusivulle: http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=42693&tstart=0.