Ystäväpiirissä on posmotettu tästä kouluverkkoasiasta, ja vastaavia taisteluita aiemmin Espoossa seurannut ystäväni muistutti, että paine kannattaa kohdistaa niihin, jotka asioista päättävät eli luottamusmiehiin (terveisiä Annulle Espooseen!). Siinä hän on tietysti oikeassa, ja kirjoitin nyt sitten kirjeen näille valtuustoryhmille. Katsotaan, minkälaisia vastauksia tulee.



Arvoisat valtuustoryhmän puheenjohtaja ja sihteeri!

Noin vuosi sitten opetusvirasto julkaisi tiedotteen, jossa kerrotaan opetusviraston selvityttävän yhteistyössä kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen kanssa ulkopuolisen konsultin avulla kaupungin kouluverkon kehittämistarpeet. Tätä kehutaan "Helsingin kouluverkon kehittämisen kokonaisvaltaiseksi selvitykseksi".

Tämän tiedotteen lopputulema on nyt marraskuussa julkisuuteen tullut konsulttiyhtiö Net Effect Oy:n tekemä raportti "Helsingin koulu- ja oppilaitosverkoston kehittämissuunnitelma". En ole kuullut, saanut enkä löytänyt vastausta sille, miksi juuri Net Effect valittiin tämän selvityksen tekijäksi, tai mikä on ollut todellinen toimeksianto ja kuka tehtävän on tarkemmin rajannut. Oletettavasti tehtävä on kuulunut raportissakin mainitulle seurantaryhmälle, johon kuuluu useita virkamiehiä ja henkilöstön edustajia, mutta ilmeisesti ei luottamusmiehiä. Suunnitelman tilaamisen "innoittajana" ovat olleet arviot peruskoululaisten määrän vähenemisestä lähivuosina. Opetuslautakunnan pöytäkirjoista ei löydy mainintaa konsulttifirman valinnasta tai selvityksen tilaamisesta.

Päätellen raportin sisällöstä todelliseksi tavoitteeksi on asetettu määrällinen mittari: koulussa ei saa olla tiettyä neliömetrimäärää enempää per oppilas. Raportissa toki viitataan ohimennen koulutuspoliittisiin tavoitteisiin, mutta niiden käsittely itse raportissa jää kyllä varsin ohueksi, ja ne edustavat hyvin kapeaa osaa koulutuspolitiikasta.

Raportti on ymmärrettävästi aiheuttanut suurta huolta, tuohtumusta ja ihmetystä. Kaupunkilaisen näkökulmasta asiallinenkin kritiikki valuu kuin vesi hanhen selästä, eikä kaupunkilaisten esittämiä kysymyksiä tunnuta ottavan vakavasti.

Kouluverkon kehittämiseen liittyen haluaisin valtuustoryhmältänne tai sen edustajalta vastauksen seuraaviin kysymyksiin tai edes osaan niistä. Mikäli vastaustanne ei saa lainata julkisesti esim. verkkoblogissa, mainitkaa siitä erikseen.

1. Mikä on ryhmänne näkemys julkaistusta "kokonaisvaltaisesta kehittämisehdotuksesta": onko tämä ehdotus riittävä pohja päätöksille kouluverkon kehittämisestä?

2. Miten ryhmänne aikoo käsitellä raporttia, siitä saatavia lausuntoja ja kansalaiskeskustelua?

3. Miten ryhmänne aikoo muodostaa kantansa, jos/kun valtuustolle tulee käsiteltäväksi ehdotus noin 20 koulun lakkauttamisesta?

4. Onko ryhmänne mielestä kaupungin taloudellinen tilanne sellainen, että näin nopealla aikataululla on lähdettävä purkamaan kohtuullisen hyvää kouluverkkoa ja siinä ohessa rikkomaan erittäin hyvin toimivia ja pedagogisesti onnistuneita kouluyhteisöjä pelkkien ennusteiden perusteella? Onko kouluverkon kehittämiselle mielestänne ainoa reunaehto käytettävissä olevien neliömetrien minimointi?

5. Raportin "säästölaskelmista" on löydetty jo nyt useita epäloogisuuksia ja -selvyyksiä. Miten ryhmänne aikoo varmistua siitä, että päätöksentekonne tukena on "oikeita" laskelmia?

Ystävällisin terveisin,

Minna Harjuniemi
kahden koululaisen äiti

PS. Tervetuloa tutustumaan myös kaupunkilaisten käsityksiin tästä raportista ja sen ympärillä käytävistä keskusteluista. Tiedossani on ainakin seuraavat asiaa puivat blogit - kaikki ovat Yhtenäiskoulun äitejä, mutta epäilemättä näitä löytyy muidenkin koulujen huolestuneilta vanhemmilta:

http://www.ihmisenkokoinen.blogspot.com/
http://www.virkkuu.vuodatus.net/
http://k-verkko.vuodatus.net/