Kaupunginvaltuutetuista vain noin neljännes kannattaa koulujen määrän vähentämistä ja yksittäisen koulun koon kasvatusta. Saman verran valtuutettuja pitää tärkeimpänä sitä, että erityisesti nuorimmille koululaisille taataan lyhyt koulutie. Ehdoton enemmistö eli lähes puolet valtuutetuista on sitä mieltä, että kouluverkkoon liittyvät kysymykset eivät ole näin yksinkertaisia: kouluverkon suunnittelun pohjana ei voida pitää yksinomaa koulun kokoa tai sen sijaintipaikkaa, vaan kyse on monimutkaisemmasta kokonaisuudesta, jossa on huomioitava myös laadulliset ja pedagogiset kriteerit.

Tämä tulos asettaa mielenkiintoiseen valoon Opetusviraston viime vuonna tilaaman konsulttiselvityksen, jonka lähtökohdaksi on asetettu nimenomaan koulujen kokoon ja tehokkuuskapasiteettiin liittyvät tekijät. Selvityksessä ehdotetaan lakkautettavaksi lähes 20 erikokoista koulua.

Edellä kirjoitettu "pikku-uutinen" on vaihtoehtoinen tulkinta Helsingin sanomissa julkaistulle artikkelille ("Helsingin päättäjät erimielisiä koulujen kehittämisestä"). Artikkelissa kerrottiin valtuustoryhmittäin kuinka valtuutetut olivat vastanneet kysymykseen: "Kumpaa seuraavista pidät tärkeämpänä Helsingin perusopetuksessa? A. Koulu on mahdollisimman lähellä kotia. B. Koulu on riittävän iso, jotta se pystyy tarjoamaan mahdollisimman monipuolista opetusta sekä esimerkiksi terveydenhuollon ja muita oppilashuoltopalveluita."

Koko artikkeli on mielestäni sekä kysymyksenasettelultaan että tulkinnoiltaan vähintäänkin epäilyttävä, mutta kommentoin sitä erikseen.