Viime päivät ovat kuluneet tiiviitä työpäiviä lukuunottamatta kirjoittamiseen.  Yhtenäiskoulun älyttömän aktiiviset vanhemmat ovat tuotteliaita, ja niin opetusvirasto kuin opetuslautakuntakin ovat saaneet osansa perusteluista koulun säilyttämiseksi. Ilahduttava oli myös kasvatustieteen alan huippujen vetoomus Yhtenäiskoulun säilyttämiseksi! Oman koulun puolesta taistelu on monessa muussakin koulussa aktiivista- toivottavasti tähän kouluverkkokaaokseen viimein jostain ilmestyisi se järjen valo.

Kaiken tämän kirjoittamisen jälkeen pistin sitten itse vain lyhyen ja ytimekkään palautteen. Jos ei muuta, niin ainakin se johonkin tilastoon päätyy.

--

Palaute opetusviraston ehdotukseen koulu- ja oppilaitosverkoston tarkistamiseksi

Opetusvirasto on valmistellut tilankäytön tehostamiseen tähtäävää ehdotusta Helsingin koulu- ja oppilaitosverkoston karsimiseksi. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 11.12.2006 asettanut tiettyjä tavoitteita ja reunaehtoja karsimisehdotuksen tekemiseksi: tilansäästön lisäksi olisi huomioitava myös mm. laadulliset näkökohdat ja opetukselliset ja kasvatukselliset tekijät sekä alueiden ympäristötekijät.

Lapseni käyvät Helsingin Yhtenäiskoulua, joka nykyisessä opetusviraston ehdotuksessa esitetään lakkautettavaksi. Lakkautuslistalla on muitakin kouluja, mutta koska tunnen vain Yhtenäiskoulun tilanteen hyvin, pitäydyn kommentoimaan vain sitä.

On vaikea nähdä, miten yksikään kaupunginhallituksen asettamista tavoitteista toteutuu Yhtenäiskoulun lakkauttamisehdotuksen kohdalla. Tilakustannusten säästöstä ei käytännössä voi puhua, sillä liikenneturvallisuuden takia on erityisesti nuorimmille koululaisille taattava koulutilat Länsi-Käpylästä, ja ainoa järkevä mahdollisuus näiksi tiloiksi on nykyisen Yhtenäiskoulun tilat. Säästettäköön tyhjistä huoneista siellä missä niitä on, ei siellä missä tilat on täytetty tyytyväisillä oppijoilla. Lisäksi mahdollisimman turvallisen koulutien tarve ei lakkaa 8-vuotiaana, sen tarve on erityisen suuri yli kymmenvuotiaaksi.

Lapseni ovat saaneet erinomaista opetusta Yhtenäiskoulussa, ja Yhtenäiskoulun henki ja arempiakin oppilaita tukeva yhteisö on vertaansa vailla. Yhtenäiskoulussa jokainen oppilas on tärkeä, ja opettajat luokanopettajasta lukion aineenopettajaan työskentelevät yhteisessä opettajainhuoneessa yhteisen koulun ja lasten eduksi. Tätä henkeä ei voi ostaa rahalla, ja sen rakentaminen vie vuosia ellei vuosikymmeniä. Yhtenäinen peruskoulu on asetettu koulutuspoliittiseksi tavoitteeksi valtakunnallisellakin tasolla, ja on erittäin kummallista, että pisimmälle yhtenäisen perusopetuksen saralla ehtinyt koulu esitetään lakkautettavaksi. Se ei ole "opetuksellisten ja kasvatuksellisten tekijöiden" huomioonottamista.

Entistä kummallisemmaksi lakkautusehdotuksen tekee vertailu suunniteltuihin remontteihin Käpylän peruskoulun nykyiseen kolmeen rakennukseen. Samaan aikaan kun tiloja esitetään remontoitavaksi, suunnitellaan sinne muutaman sadan uuden koululaisen sijoittamista. Missä on kokonaisvaltainen suunnittelu? Eikö tule halvemmaksi luopua yhdestä huonokuntoisesta rakennuksesta? Entä kaupunginhallituksen peräänkuuluttama koulurakennusten kunnon huomiointi?

Suurten muutosten vaikutusten arviointi lasten elämään on vaikeaa. On selvää, että mullistuksitta ei näin suurista muutoksista selvitä. Tällaisten kustannusten arviointi on käytännössä mahdotonta. Tilastollisesti on kuitenkin todettu, että kouluyksikköjen kasvaessa ovat myös opetustoimen kulut kasvaneet. Kannattaisiko jonkun analysoida näitä ilmiöitä ennen kuin sokeasti jatketaan etenemistä kohti suuria koulukomplekseja ja lasten kasvuympäristön silpomista?

Toivon ja esitän, että opetusvirasto tarkistaa järkevämpään suuntaan ehdotustaan Käpylän alueen koulutilojen karsimiseksi. Haluan myös muistuttaa, että väestöennusteet ovat *ennusteita*. Vaikka ne joskus toteutuvatkin melko hyvin, ei koulutiloja(kaan) pidä kutistaa äärimmilleen vaille minkäänlaista liikkumavaraa. Lakkauttamisten älyttömyyksiin on Helsingissä aiemminkin törmätty mm. päiväkotien kohdalla. Kannattaako samoja virheitä toistaa?

Säilytettäköön suunnittelun ohjenuorana lapsen paras.

Helsingissä, 13.4.2007

Minna Harjuniemi
äiti