Lisäsin "kiinnostaviin linkkeihin" Suomen lähikoulut -yhdistyksen webbisivut. Yhdistyksen toiminta suuntautuu erityisesti kyläkouluihin, mutta kyllä "Julkaisut" -osiossa olevat kirjoitukset sopivat tähän Helsingin kouluverkon ns kehittämishankkeeseen.

Pari erityisen hyvää lainausta (otsikolla "Koulutuksen keskittäminen vie väärään suuntaan")

"Suomen pitäisi olla matkalla "sivistykseen perustuvaan osaamisyhteiskuntaan". Monilta kuntapäättäjiltä ja päätösten virkamiesvalmistelijoilta tämänkaltainen visio on kadonnut. Sen sijaan on tullut pienten ja keskisuurten koulujen hävittämisvimma. Tilalle rakennetaan suuria koulukeskuksia, oikeita koulutehtaita, joiden luokkiin lapset ja nuoret sullotaan. Päätökset tehdään lyhytnäköisesti liiketalouden kaavoin, ottamatta huomioon niiden pitkäaikaisvaikutuksia, paikallisia olosuhteita, kansalaismielipiteitä ja tutkimustietoa."

"Suuria kouluyksiköitä ei voi puolustaa edes kustannustehokkuuteen nimissä. Sen ovat todistaneet tutkimukset, joissa on selvitetty eri kokoisten koulujen toimintaa. On näyttöä siitä, että pienissä kouluissa, ei ainoastaan pienissä luokissa, saavutetaan parempia tuloksia. Pienten koulujen ilmapiiri on parempi. Oppilaiden asenteet kouluun ovat paremmat pienessä koulussa ja oppilailla ilmenee vähemmän negatiivista käyttäytymistä kuin suurissa kouluissa. Pienissä kouluissa syntyy yhteenkuuluvuuden tunne, kehittyy vastuuntunto sekä parempi itsetunto ja itseluottamus kuin suurissa kouluissa. Pieni koulu on parempi ympäristö myös ihmissuhteiden kehittymiselle. Pienissä kouluissa opettaja-oppilassuhteille on luonteenomaista välittäminen ja toisten huomioon ottaminen. Opettajien asenteet työhön sekä johtajuus on parempaa pienissä kuin suurissa kouluyksiköissä. Myös vanhemmat osallistuvat enemmän koulun toimintaan pienissä kouluyksiköissä. Koulun pitäminen pienenä edistää oppilaiden välistä tasa-arvoa."